2. Ivanečke kresnice oduševile male i velike

Ivanečke kresnice su folklorna smotra dječjih skupina kulturno-umjetničkih društava, koju je prošle godine u povodu jubileja 40 godina od prvih Ivanečkih kresova pokrenulo Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec sa željom da i mali zaljubljenici u folklor održavaju tradiciju predstavljanja pjesmi, plesova, narodnih nošnji, običaja i igri svog kraja.

Nakon lanjske premijere, ove subote 9. rujna u Koprivničkom Ivancu  održane su  2. Ivanečke kresnice.  Poslije mimohoda dječjih  skupina od osnovne škole do društvenog doma, uslijedio je folklorni program, kojeg je otvorio načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Prvo društvo koje se ponosnim roditeljima, rodbini, prijateljima i posjetiteljima predstavilo igrama, pjesmama i plesovima u spletu  Ja ti figu dam  bili su domaćini  – dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec. KUD Delovi nastupili su sa dječjom skupinom nižeg uzrasta uz podravske dječje igre, pjesme i plesove, a dječja skupina KUD-a Molvi izvela je splet molvarskih igara i plesova. Mali folkloraši iz KUD-a Križevci prikazali su  igre i pjesme: Mali bratec Ivo, Mi smo djeca vesela, Digu digu dana i druge, a dječja skupina KUD-a Rudar iz Glogovca dječje brojalice, pjesme i plesove Podravine pod zajedničkim nazivom „Kvocaj, kvocaj!“

Nakon folklornog programa uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju koci od kocena. Okupljenim klincima ove stare igre bile su ustvari nove igre pa je utrke pratilo živo i glasno bodrenje. Najbrže je u vreći odskakao Muaz Saletović iz DIF-a Koprivnički Ivanec, s kolutom je najbolje upravljala Lea Hudjek iz KUD-a Molve, a najvještiji par u slaganju kocena  bili su Luka Mihoković i Violeta Zdelak iz KUD-a Delovi. Pobjednicima je nagrade donio i uručio Podravkin medvjed Lino, koji je cijelo vrijeme uveseljavao mališane.

O uspjehu naših Kresnica svjedoče riječi upisane u knjigu utisaka: jedna od najljepše organiziranih manifestacija na kojim smo bili ; savršena organizacija i srdačan doček, djeca su oduševljena; pohvale igrama na otvorenom prostoru gdje su djeca stvarno uživala.  Sretni zbog pohvala, jedino što još priželjkujemo je više posjetitelja.

Nama u DIF-u je izuzetno važno i veseli nas da djeca odrastaju uz folklorne običaje,  narodnu nošnju, pjesme, plesove i stare igre, kao što su to nekada radile njihove mame i tate, bake i djedovi, koji su na potomke prenijeli ljubav prema tradiciji.  Zato smo u današnjim teškim okolnostima za kulturna zbivanja našli snage i mogućnosti da nastavimo s našim Kresnicama, da i nadalje dajemo prigodu mališanima da nam pokažu što to s puno truda pripremaju i pokazuju i čime se ponose – jer to je najbolji način čuvanja izvornog kulturnog identiteta i ključ za prenošenje baštine kroz naraštaje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.