26. IVANEČKI KRESOVI

Nakon što su sve aktivnosti završile i dojmovi se slegli, podsjetimo se da su u subotu 30. kolovoza 2014.g. u Koprivničkom Ivancu održani su 26. Ivanečki kresovi, središnji folklorni i ujedno najznačajniji kulturni događaj u našoj Općini. To je tradicionalna manifestacija koju DIF organizira još od 1976.g. i tako predstavlja pjesme, plesove, narodne nošnje i običaje Koprivničkog Ivanca, Podravine, Hrvatske i inozemstva. Značaj ove priredbe za Općinu Koprivnički Ivanec je u promicanju i čuvanju cjelokupne izvorne baštine Koprivničkog Ivanca, a posebno narodne nošnje bogate izvornim vezom.
I ovogodišnje Kresove organizirali su i pripremili članovi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec uz financijsku potporu Općine Koprivnički Ivanec, Koprivničko-križevačke županije i dragocjenih donatora. Bilo je tu puno posla, od dogovora s društvima koja su nastupila, pripreme i podjele pozivnica i plakata, postavljanje natpisa, informiranja javnosti, traženja i dogovora s donatorima, organizacije slikanja, snimanja i večere za društva koja su nastupila i za uzvanike, organizacije glazbe i razglasa, pripreme, čišćenja, uređenja društvenog doma i prije i poslije manifestacije kao i brojni manji ali ne manje važni zadaci. Sve to su s puno truda i entuzijazma pripremali vrijedni članovi DIF-a, koji su usporedno uvježbavali i koreografiju za svoj nastup.
Kresovi okupljaju zaljubljenike u folklorne vrijednosti i znatiželjnike zainteresirane za folklornu tradiciju. Uz DIF kao domaćina, svoj kulturno umjetnički program ove su godine predstavila kulturno-umjetnička društva iz međimurskog Donjeg Vidovca, prekodravske Ždale, slavonske Velike Kopanice i zagorske Donje Stubice.
Manifestacija je započela u 17 sati mimohodom društava ulicama Koprivničkog Ivanca, čemu je pogodovalo lijepo vrijeme. Prvo zaustavljanje bilo je u Crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje se okupljenima obratio velečasni Nikola Bukovčan. Tamo su folkloraši zajedno otpjevali pjesmu Krist na žalu. Potom je živopisni mimohod nastavio do raskršća Koprivničke i Gupčeve ulice gdje su se pred okupljenima društva predstavila kratkim koreografijama. Stanovnice s tog raskršća folkloraše su dočekale okrijepom. Slijedeće predstavljanje okupljenima, s kojeg donosimo fotografije, bilo je na raskršću Gupčeve i Ulice braće Radića.


U programu koji je započeo u 19 sati uz voditelja Krešu Blažeka dobrodošlicu učesnicima i posjetiteljima Kresova zaželjeli su predsjednica DIF-a Gordana Horvat, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kop. Ivanec Vladimir Fijok i župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren.
Prvi su nastupili domaćini dojmljivom izvedbom pjesama i plesova Koprivničkog Ivanca i Podravine u zajedničkom nastupu tamburaške te dječje i odrasle folklorne skupine. Uslijedilo je predstavljanje KUD-a Donji Vidovec s pjesmama i plesovima iz Međimurja naziva „Pet je kumi v jeni kleti“, potom je KUD Ždala izveo splet izvornih pjesama i plesova iz Prekodravlja. Zatim je slijedio nastup KUD-a Ivan Filipović s pjesmama i plesovima sela Velika Kopanice i naposljetku je KUD Stubica izveo pjesme i plesove Hrvatskog zagorja. Nakon folklornog programa, uslijedila je svečana večera za uzvanike a potom druženje i zabava uz glazbeni sastav Quattro.
Predsjednica DIF-a Gordana Horvat izrazila je zadovoljstvo i ponos na 26. Kresove i zahvaljuje svima koji su doprinijeli dobroj organizaciji, a najviše članovima DIF-a, članicama Udruge žena Ivanečko srce i donatorima.

Zahvala donatorima
U ova recesijska vremena kada je najteže pronaći novac za kulturne sadržaje, dragocjena je financijska potpora u organizaciji 26. Ivanečkih kresova, koju su nam pružili Općina Koprivnički Ivanec s 15 tisuća kuna i Koprivničko križevačka županija s 4 tisuće kuna. Ovim putem od Općini i Županiji od srca zahvaljujemo na ovoj podršci.
Veliku pomoć pružili su nam i nesebični i dragocjeni donatori, bilo novčanim iznosom bilo donacijom u naravi. Najljepše i iskreno hvala na pomoći tvrtkama: Bemass-projekt d.o.o, Podravka d.d., Hrvatske šume – Podružnica Koprivnica, Jelena-trade d.o.o i Žitarice d.o.o, zatim Turističkoj zajednici Koprivničko –križevačke županije i obrtima: „Ciklama“ vl. Maria Santora, Cvjećarnica Ruža vl. Slobodana Tintora, Soboslikarski, fasaderski i uslužni obrt „Latin“ vl. Željka Latina, obrt „Plinoinstalater“ vl. Ivana Medvarića i Obrt za prijevoz Mežnarić vl. Josipa Mežnarića. Zahvalu upućujemo Caffe baru Laverna, medijskom praćenju Radio Drave, Radio Koprivnice, Podravskog lista i Koprivnica.net-a kao i gospođama Nadici Čevis i Sonji Guzi te gospodinu Tomislavu Mežnariću.
Svi zajedno doprinijeli su da ovogodišnji Kresovi pruže pohvalnu dobrodošlicu svim svojim sudionicima i posjetiteljima.

Primajte naše obavijesti e-poštom.