27. Ivanečki kresovi

Najznačajniji kulturni događaj u našoj Općini 27. Ivanečki kresovi  održan je u subotu 29. kolovoza u Koprivničkom Ivancu. Ovu tradicionalnu manifestaciju koja predstavlja pjesme, plesove, narodne nošnje i običaje Koprivničkog Ivanca, Podravine, Hrvatske i inozemstva DIF organizira od 1976.g. čime promovira i pridonosi čuvanju cjelokupne izvorne baštine Koprivničkog Ivanca, a posebno narodne nošnje bogate izvornim vezom.

Uz usporedno uvježbavanje svog nastupa i ovogodišnje Kresove organizirali su i pripremili članovi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, čemu su financijski doprinijeli Općina Koprivnički Ivanec, Koprivničko-križevačke županija i dragocjeni donatori.  Uz DIF kao domaćina, svoj kulturno umjetnički program ove su godine predstavili KUD Martinčani iz Desne Martinske Vesi u Sisačko-moslavačkoj županiji, KUD Lobor iz Lobora u Krapinsko-zagorskoj županiji, KUD Lipovac iz Generalskog Stola u Ličko-senjskoj županiji i KUD Tanec iz Miravaca u Makedoniji.

Kresovi su započeli u 15 sati izložbom Zaštićena nematerijalna kulturna dobra Koprivničko-križevačke županije na kojoj su se predstavile skupina vezilja DIF-a Koprivnički Ivanec pod vodstvom Doroteje Jakupić s vezenim predmetima i prikazom umijeća izrade ivanečkog veza, zatim Legenda o Picokima , Umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja – pisanica u Podravini te slikanje uljanim bojama na staklu u maniri naive Hlebinske slikarske škole.

Mimohod društava ulicama Koprivničkog Ivanca započeo u 17 sati od društvenog doma u smjeru Crkve sv. Ivana Krstitelja, u kojoj je folklorašima govorio velečasni Nikola Bukovčan. Slijedeće zaustavljanje raspjevanog mimohoda bilo je na raskršću Koprivničke i Gupčeve ulice uz predstavljanje okupljenima kratkim nastupima. Stanovnice s tog raskršća folkloraše su po običaju dočekale okrjepom. Naredno kraće predstavljanje bilo je na raskršću Gupčeve i Ulice braće Radića.

Nastupi na pozornici sasvim popunjenog društvenog doma započeli su u 19 sati. Program je vodila Tamara Marcinjaš, dobrodošlicu učesnicima i posjetiteljima Kresova zaželjeli su predsjednica DIF-a Gordana Horvat, predsjednik Općinskog vijeća Općine Koprivnički Ivanec Vladimir Fijok i župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren, a priredbu su pogledali i saborski zastupnici Stjepan Milinković i Branko Hrg

Predstavnik makedonske Općine Gevgelija Lazar Boev županu Darku Korenu dodijelio je plaketu s grbom Općine Gevgelija, a prigodne poklone uručio je i načelniku Koprivničkog Ivanca Ivici Petričeviću i ravnateljici Osnovne škole Koprivnički Ivanec Kristini Furkes.

Prvi nastup tradicionalno je rezerviran za DIF. Nastupila je prvo dječja skupina pod vodstvom Maje Medvarić, a potom i odrasla, obje uz pratnju tamburaša. Nastup pod nazivom Nek zaigra tambura, nek zapleše i mlado i staro!  u koreografiji Snježane Sremec i aranžmanima Maria Lončara oduševio je okupljene. Zatim su se kvalitetnim i dobro prihvaćenim nastupima predstavili gosti iz Makedonije, Moslavine, Zagorja i Like.

Nakon folklornog programa, uslijedila je svečana večera za uzvanike, a potom druženje i zabava uz glazbeni sastav Tragovi.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.