3. Ivanečke kresnice

I ove godine naši najmanji nastavili su tradiciju svojih starih. U subotu 8.9.2018. godine u našem Koprivničkom Ivancu, održane su treće Ivanečke kresnice. Djeca su i ove godine plesala, igrala i zabavila se. Sve je počelo oko 16 sati kada smo se svi okupili pred školom. Tamo smo se poslikali i krenuli u mimohod prema Društvenom domu. Iza Društvenog doma čekala nas je okrijepa i naš dragi prijatelj Lino! Lino je bio presretan kad nas je vidio u tolikom broju.

Nakon pozdravljanja s Linom krenuo je kulturno-umjetnički program. Naši voditelji uvodnu riječ prepustili su predsjednici Društva izvornog folklora, Gordani Horvat. Ona je svima zaželjela lijep provod i dobru zabavu, a nakon lijepih riječi krenuli smo s nastupima. Prvi su nastupili domaćini sa spletom igara Medo je izgubio papučicu, ajmo otkriti koje je boje. Nakon domaćina, na pozornicu su nam stigli dragi prijatelji iz KUD-a Bilogora Kapela,  koji su svoj nastup nazvali Oj Ivane, livadare. Donijeli su nam na dar ručno rađene džemove od smokvi i grožđa. Treći je nastupio FA Zagreb-Markovac s dječjim pjesmama i plesovima iz međimurskog kraja. Predstavio se i KUD Stari Graničar iz Cirkvene sa spletom dječjih pjesama i plesova Pilići. I kao posljednji, ali jednako važan predstavio se KUD Seljačka sloga iz Donje Dubrave. Svoj nastup nazvali su Naše prvo kolo.  Sva društva bila su nagrađena velikim pljeskom.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, svi smo se presvukli i izašli van. Vani su bili postavljeni poligoni za stare igre koje su igrali naši djedovi i bake. Jedna od igara bilo je skakanje u vrećama. Svi smo navijali najbolje što smo mogli, ali na kraju ipak samo najbolji pobjeđuje. Najbolja je bila Lana Špoljar iz KUD-a Bilogora Kapela. Nakon skakanja u vreći, natjecali smo se u koturanju koluta. Bilo je jako napeto, a pobjedila je Sara Špoljar koja je također iz KUD-a Bilogora Kapela. Napeta igra koturanja koluta je završila, ali mi smo krenuli dalje jer su nam preostala još dva natjecanja. Ove godine predstavila se još jedna stara igra. Pospremanje obroči na količ pokazalo se kao najteža igra, a u njoj je pobjedio FA Zagreb-Markovac. Zadnja igra bila je slaganje koci od kocenja. U dvije minute desilo se svašta. Koci su se samo rušili, ali natjecatelji nisu odustajali. Najviši kotec napravili su folkloraši iz KUD-a Bilogore Kapele.

Poslije žustrih igara, Lino je svim pobjednicima uručio njihove nagrade, koje nam je pripremila naša draga Podravka. Poslije nagrada, svi smo zajedno otišli unutra pojesti pizzu i popiti sok, a kasnije smo se još malo bolje upoznali i podružili. Hvala svima koji su i ove godine bili dio naše manifestacije, onima koji su djeci omogućili radost i veselje, a do sljedeće godine veliki pozdrav!

Tea Salajec,

članica dječje skupine DIF-a Kop. Ivanec

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.