30. Ivanečki kresovi i 90. obljetnica Društva

Bila je to proslava u znaku mnogih brojeva:  30, 42, 70, nekoliko 90, pa 114 i 500.                          U subotu 16. lipnja na 30. Ivanečkim kresovima, osnovanima prije 42 godine,  Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec proslavilo je 90-tu obljetnicu osnutka Društva, utemeljenog pod imenom Seljačka sloga. Osnovano je nakon što je skupina župljana u nošnjama u kolovozu 1928.g. otišla odati počast preminulom Stjepanu Radiću.  I danas DIF  vrijedno čuva bogatu izvornu narodnu nošnju, plesove, pjesme i običaje s područja Koprivničkog Ivanca. Ima 114 članova, a njih 60-tak aktivno je u odrasloj i dječjoj folklornoj skupini,  tamburaškoj skupini i skupini vezilja.

Obljetnički Kresovi održani su pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture, koji je u povodu 70 godina svog postojanja, Društvu izvornog folklora Koprivnički Ivanec dodijelio dijamantnu diplomu za uspješan rad na širenju i njegovanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Diplomu je DIF-u uručila zamjenica predsjednika Skupštine HSK i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije dr. Nada Šešić.

Na početku Kresova predsjednica Društva izvornog folklora Gordana Horvat pozdravila je okupljene i naglasila značaj Ivanečkih kresova u očuvanju naših izvornih pjesama, plesova, običaja i ponajviše jedinstvenog ivanečkog veza i nošnje. Potom je 30. Ivanečke kresove otvorio načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, ponosno noseći kravatu s ivanečkim vezom.

Na povijest Koprivničkog Ivanca i 90 godina Društva osvrnuo se prvi DIF-ov predsjednik Tomo Vrban. Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec svih devet desetljeća, uz dva zatišja zbog ratnih zbivanja, njeguje i čuva kulturnu baštinu ivanečkog kraja zahvaljujući prvenstveno velikom doprinosu njegovih članova, od najstarijeg do najmlađeg.  Ova obljetnica bila je prigoda da im se za taj trud i ljubav prema folkloru Društvo zahvali poveljom, koja je dodijeljena svim DIF-ovim predsjednicima:  Tomi Vrbanu, Zvonku Vidoviću, Josipu Friščiću, Anđelku Majtanu, Božidaru Vrabelju, Biserki Geršić, Kristini Furkes i Gordani Horvat.  Posebna zahvala uručena je i Barici Lipuš, najstarijoj folklorašici i vršnjakinji DIF-a.

Sudionici i posjetitelji Ivanečkih kresova razgledali su izložbu radova s nematerijalnim kulturnim dobrima naše Županije: izvornim vezom i trima slasticama. Udruga žena Bregi predstavila je  bregofsku pitu, Udruga žena grada Đurđevca pogaču z oreji,  Udruga žena Virje podravsku mazanicu, a skupina vezilja Društva izvornog folklora izvorni vez Koprivničkog Ivanca s prikazom umijeća izrade ivanečkog veza.

O kulturnoj nematerijalnoj baštini RH i njenoj zaštiti govorila je viša stručna savjetnica i konzervatorica iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH dr. sc. Mirela Hrovatin. Kao rezultat suradnje Muzeja grada Koprivnice i Društva izvornog folklora u sklopu programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture RH, ivanečki vez bit će dokumentiran u priručniku, koji je najavila kustosica Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić i čija izrada je u tijeku.

U folklornom dijelu programa, osim dječje, odrasle i tamburaške skupine DIF-a s izvedbama Al smo bili dobriTak je negda bilo,  nastupili su sve redom vršnjaci DIF-a:  društva koja su također osnovana pred oko devet desetljeća.  KUD  Zora iz Piškorevaca u Slavoniji jedno je od najstarijih tamošnjih društava. Predstavili su karakterističnu slavonsku nošnja s područja Đakovštine i izveli splet slavonskih kola, plesova, pjesama i bećaraca pod nazivom Gdje se skrila Slavonija koju volim ja. Iz Preloga u Međimurju nastupila je Kulturna udruga Seljačka Sloga, osnovana 1927.g.  Predstavili su izvornu preločku narodnu  nošnju. Klinčec, muha, jabuka, štrukli i pajdoši – sve se to našlo u njihovoj izvedbi međimurskih i posavskih narodnih pjesama i plesova. Prvi pisani tragovi o KUD-u  Klenovnik iz Zagorja sežu u davne 1890.- te godine od kada društvo djeluje s više prekida. Nastupili su u narodnoj nošnji klenovničkog kraja sa spletom nazvanim Tri koraka sim, tri koraka tam.  Još jedno slavonsko društvo, KUD Josip Čoklić iz Rakitovice,  ove godine obilježava 90. rođendan. Predstavili su rakitovičku narodnu nošnju i izvorne rakitovačke pjesame i plesove, a posebno njihovo izvorno kolo Drmendaš.

Nakon zahvala svima  ( http://www.dif-kopivanec.hr/ivanecki-kresovi/donatori/) koji su na nesebičan način pomogli djelovanju Društva izvornog folklora Koprivnički  Ivanec, kako u proteklim godinama, tako i za ovogodišnju manifestaciju, proslava je završila velikom slavljeničkom tortom za petsto osoba, koju je pripremio Podravkin Gastro tim. Tortom su se počastili svi sudionici, uzvanici i posjetitelji Ivanečkih kresova, koji su se nastavili družiti i zabavljati, razmijenjena su iskustva i dogovoreni neki novi folklorni susreti, a najavljena je i DIF-ova slijedeća manifestacija, dječja smotra Ivanečke kresnice, koja će se održati 8. rujna o.g.

Društvo izvornog folklora Koprivnički  Ivanec zahvaljuje svima koji su se odazvali i uveličali Kresove i obljetnicu.

 

   

   

  

   

   

   

   

   

       

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.