31. Ivanečki kresovi – okosnica održanog EU projekta Koprivnički Ivanec 2019

Ovogodišnji 31. Ivanečki kresovi bili su nakon dugo vremena ponovno dvodnevna manifestacija, no nešto drugačija nego što je lokalna zajednica naviknuta, jer su bili kulturološka okosnica međunarodnog projekta Uz aktivno građanstvo prema jačoj EU – Koprivnički Ivanec 2019, financiranog od strane Europske unije u sustavu projekata Europa za građane, kojeg smo od 31.kolovoza do 2.rujna u partnerstvu s Općinom Koprivnički Ivanec te Općinama Gdow u Poljskoj, Demandice u Slovačkoj i Demjen u Mađarskoj uspješno proveli u Koprivničkom Ivancu.

Ovi dvodnevni Kresovi prvog su dana predstavili folklorna društva iz država sudionica projekta. Mađarsku je predstavljao muški vokalni sastav Demjeni Vagányok iz Demjena. Nakon njih vidjeli smo mlade Poljake iz Gdowa,članove folklornog ansambla Małe Zręczyce, praćenih instrumentalnom skupinom Zręczycka. Prekrasni glasovi, živopisna nošnja i uigrani koraci razdragali su okupljeno mnoštvo. Zatim su uslijedili domaći zvuci pjesama iz Prekodravlja, koje su izvele članice Udruge Prekodravski zvon iz Gole. Folklorna večer prvog dana završila je nastupom ženskog vokalnog sastava Demandicke perly i njihovim programom na tri jezika: slovačkom, mađarskom i kao lijepo iznenađenje okupljenima – posljednja domaćima poznata pjesma izvedena je na hrvatskom jeziku.

Drugog dana Kresova nastupili su članovi odrasle tamburaške i plesne skupine Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, koji su izveli dva spleta izvornih pjesama i plesova Koprivničkog Ivanca i Podravine, a gošće večeri bile su članice ženskog vokalnog sastava Rudarice iz KUD-a Glogovac. Folklorni program i 31. Ivanečki kresovi završeni su prikazom običaja paljenja krijesa.

ŽVS Rudarice
Slovačka
Poljska
Mađarska
Hrvatska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.