85. ROĐENDAN DRUŠTVA IZVORNOG FOLKLORA

Kao što govore povijesni izvori nastali usmenom predajom, Društvo izvornog folklora je udruga nastala za vrijeme velikoga Stjepana Radića. Nekolicina ljudi potaknuta emocijama vezanim uz smrt toga čovjeka, odlučila je 12. kolovoza 1928. godine krenuti put Zagreba u svečanim narodnim nošnjama, kako bi mu odala počast.

Taj organizirani odlazak Ivančana obučenih u narodno ruho obilježava početak dugogodišnje tradicije.

Tada su djelovali pod nazivom «Seljačka sloga» dok, zbog naglaska na izvornosti, 1968. godine mijenjaju naziv društva u današnji- Društvo izvornog folklora.
Od toga je dana prošlo punih 85 godina pa svim dosadašnjim i sadašnjim članovima Društva izvornog folklora možemo zahvaliti na ustrajnosti i entuzijazmu da od zaborava sačuvaju svoje narodno blago.
Velika je vrijednost posjedovati jedinstvenu narodnu nošnju koja je često puta simbol cijele Podravine, a vez kojim su izvezeni dijelovi ženske narodne nošnje priznat je i od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske te mu je dodijeljen status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Danas DIF broji sedamdesetak članova, djeluje u dvije plesne i jednoj tamburaškoj skupini, a ujedno je i organizator revijalne smotre folklora pod nazivom “Ivanečki kresovi”.

Društvu izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca čestitamo 85. rođendan!

Primajte naše obavijesti e-poštom.