DIF Koprivnički Ivanec na UNESCO-voj radionici o kulturnoj baštini

U suradnji s UNESCO-vim Centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu JI Europe Ministarstvo kulture RH organiziralo je od 20. do 23. rujna u Muzeju Mimara u Zagrebu okrugli stol Provedba Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj . Ova radionica namijenjena je stručnjacima na tom polju kao i nositeljima očuvanja pojedinih kulturnih nematerijalnih dobara. Radionica je započela izložbom Lokalne zajednice kao čuvari baštine, u koju je uvršten i ivanečki vez.

Na radionici UNESCO-a i Ministarstva kulture iz Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec sudjelovale su Gordana Horvat i Biserka Geršić. Tom prilikom predsjednica DIF-a Gordana Horvat govorila je o radu Društva i našim nastojanjima u njegovanju izvornih pjesama, plesova i običaja Koprivničkog Ivanca, a posebice o trudu u očuvanju izvornog ivanečkog veza, prenošenju umijeća njegove izrade na nove naraštaje te nastojanjima da očuva njegova izvornost i sprečava iskrivljavanje načina izrade veza i predstavljanja izvorne nošnje.

Jedno od tih nastojanja je održavanje predstojeće Radionice Izvorna narodna nošnja i vez Koprivničkog Ivanca u sklopu Dana europske kulturne baštine 2. listopada u Koprivničkom Ivancu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.