Gostovanje DIF-a u Latviji

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec aktivno je uključeno u latvijsko-hrvatsku kulturnu i folklornu suradnju. Nakon što smo lani bili domaćini KUD-u Rigava, s kojima smo u lipnju prošle godine zajedno nastupali na tradicionalnoj manifestaciji Picokijadi u Đurđevcu, tri mjeseca kasnije uslijedio je vrlo uspješan nastup latvijskog KUD-a Swedbankas iz Rige u Koprivničkom Ivancu.

Ove godine od  17. do 20. lipnja predani  čuvari i promicatelji izvorne kulturne baštine Koprivničkog Ivanca i okolice boravili su u gostima kod KUD-a Rigava iz mjesta Salaspilsa, udaljenog 20 km od latvijske metropole Rige. Dobro prihvaćenim svakodnevnim  nastupima uključili smo se u tamošnje proslave ljetnog solsticija odnosno blagdana Sv. Ivana, koji je u Latviji dvodnevni državni praznik.

Prvi nastup održan je u mjestu Dole, gdje smo sudjelovali na priredbi u povodu  proslave Ivanja, u zajedničkom kolu svih sudionika programa i u paljenju krijesa. Nakon programa uslijedilo je druženje s domaćinima. Kao što je to stari folklorni običaj, bili smo smješteni u domovima naših domaćina. To je bila prilika pobliže se upoznati s njihovim načinom života, čemu nije smetala niti jezična barijera. Veliko iznenađenje bila je kratka baltička noć: smračilo se pred ponoć, svitalo već u dva…

Slijedećeg dana boravili smo u mjestu Kekava, gdje smo se s tamošnjim udrugama i folklornim društvima uključili u program obilježavanja Dana njihove Općine.

Posljednji nastupi bili su na umjetničko-glazbenoj priredbi Ljeto cvijeta  u mjestu Salaspilsu, gdje su uz sedam domaćih folklornih društava, nastupila i dva inozemna, naš DIF i Folklorno-etnografsko društvo  Веpегиня iz Ukrajine. Bila je to prilika  za međusobno upoznavanje, uočavanje poveznica u narodnim nošnjama, a uslijedio je i poziv da ih nagodinu posjetimo u Ukrajini.

Tijekom ovog gostovanja DIF Koprivnički Ivanec je u nastupima odrasle plesne, pjevačke i tamburaške skupine Latvijcima predstavio hrvatsko Ivanje kroz program  Na ivanjsko navečerje , a potom i ženidbene pjesme i plesove u programu  Ženil bi se, ženil…  Pjesme, plesovi i običaji Koprivničkog Ivanca i okoline kao  i bogata narodna nošnja su bili odlično primljeni kod posjetitelja održanih priredbi.

Vrijeme izvan folklornih nastupa obogaćeno je razgledom živopisne Rige i posjetom  ljetovalištu Jurmali na Baltičkom moru, u čijih 15 stupnjeva su se okupali tek naši hrabri mladi plesači, dok su ostali tek zagazili u more. Tijekom usputnih boravaka u Varšavi i Krakovu, Ivančani su razgledali oba grada, a posjetili su i poljsko svetište Jasna gora u Czestochowoj  kao i  muzejski kompleks koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Posebna atmosfera vladala je na povratku kroz Krakov na čijem su glavnom trgu  DIF-ovci – svi u majicama s crveno-bijelim kvadratićima u znak podrške reprezentaciji pred nogometnu utakmicu, ali i zavičaju i državi iz koje dolaze – zastali  i otpjevali  Podravino moja mila i tako izazvali pozornost i pljesak okupljenih turista i Hrvata koji su se tamo zatekli.

Ovakva gostovanja najbolji su ambasadori kulture i izvorne baštine Koprivničkog Ivanca, folklora Koprivničko-križevačke županije i hrvatskog identiteta u inozemstvu.

Zahvaljujemo gospodi Josipu Cugovčanu i Ivici Jendroku na pomoći oko organizacije gostovanja. Na financijskoj podršci veliko hvala upućujemo Općini Koprivnički Ivanec kao i tvrtki Bemass-projekt i direktoru Stjepanu Kenđelu.  Koprivničkoj Podravki i obrtu Latin iz Koprivničkog Ivanca zahvaljujemo na donaciji u vodi, grickalicama i pekarskim proizvodima. Posebno hvala i svim članovima DIF-a Koprivnički Ivanec koji su vrijedno pripremali nastupe, organizirali gostovanje i predstavljali kulturnu baštinu hrvatskog sjevera na dalekom sjeveru Europe.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.