Ivanečki kresovi

Ivanečki kresovi su tradicionalna folklorna manifestacija koju organizira Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec  još od 1976.g.  s ciljem predstavljanja pjesama, plesova, narodne nošnje i običaja Koprivničkog Ivanca i Podravine, Hrvatske i inozemstva.

Ivanečki kresovi središnji su folklorni i ujedno najznačajniji kulturni događaj u Općini Koprivnički Ivanec i  važni su za promicanje i čuvanje izvorne baštine Župe Koprivničkog Ivanca. To je tradicionalna jednodnevna manifestacija koja se održava u Koprivničkom Ivancu posljednje subote u kolovozu i na kojoj se predstavlja pet do šest folklornih udruga  iz različitih hrvatskih krajeva i iz inozemstva i okuplja oko 300 sudionika. Manifestaciju posjeti oko 800 do 1000  gledatelja i zaljubljenika u folklorne sadržaje, posebno izvornu baštinu Koprivničkog Ivanca.

Ciljevi naše četiri desetljeća stare manifestacije su očuvanje jedinstvene kulturne baštine i identiteta Koprivničkog Ivanca, očuvanje izvornog veza kao zaštićenog kulturnog nematerijalnog dobra RH, promicanje izvornih folklornih vrijednosti pred domaćom publikom i članovima gostujućih društava iz drugih krajeva i inozemstva, upoznavanje kulturnih i folklornih vrijednosti s drugih područja u domovini i inozemstvu i uključivanje domaćih žitelja, posebice mladih osoba i djece u kulturno i povijesno značajne sadržaje i aktivnosti. Kresove volonterski organiziraju i pripremaju članovi Društva izvornog folklora Koprivnički  Ivanec pod vodstvom Upravnog odbora DIF-a uz financijsku potporu tijela lokalnih zajednica i donatora.

Manifestacija  započinje  mimohodom društava ulicama Koprivničkog Ivanca. Prvo zaustavljanje je u Crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje se župnik obrati okupljenima i svi zajedno otpjevaju prigodnu pjesmu. Potom živopisni mimohod nastavlja do raskršća Koprivničke i Gupčeve ulice. Tamo se pred okupljenima mještanima društva predstavljaju kratkim koreografijama i posluže se okrjepom koju pripreme stanovnice s tog raskršća. Slijedeće predstavljanje okupljenima je na raskršću Gupčeve i Ulice braće Radića. Ovu manifestaciju prati prikaz izrade izvornog veza s narodne nošnje Koprivničkog Ivanca, izložba radova s izvornim vezom koju priprema skupina vezilja DIF-a, izložba starina, prikaz običaja paljenja krijesa i sl.

U programu koji se održava  u društvenom domu u Koprivničkom Ivancu nakon pozdravnih govora prvi nastupaju domaćini  izvedbom pjesama i plesova Koprivničkog Ivanca i Podravine u nastupima tamburaške te dječje i odrasle folklorne skupine. Zatim se predstavljaju gostujuća društva. Nakon folklornog programa, slijedi večera za folkloraše i uzvanike, a potom druženje svih prisutnih uz plesnu glazbu.

DIF ovom manifestacijom osigurava njegovanje kulturne baštine i identiteta Koprivničkog Ivanca te promovira svoj povijesno-kulturni identitet , osigurava da se mladi naraštaju upoznaju sa svojim nasljeđem, okuplja osobe svih životnih dobi, posebno mlade i djecu na probama i priredbama nudeći ima tako fizički i društveno aktivno provedeno vrijeme i razvijanje spoznaje o vrijednosti i važnosti izvornih folklornih sadržaja te se realizira promicanje i čuvanje veza kao kulturnog nematerijalnog dobra.

Ivanečki kresovi temeljeni na izvornoj baštini Koprivničkog Ivanca i mali su fragment hrvatskih folklornih vrijednosti, ali svojim značajem opravdano očekuju zasluženo mjesto u  mozaiku naše nacionalne kulture i folklorne baštine, kako bi se nasljeđe Župe Koprivničkog Ivanca sačuvalo od nestajanja i održalo živim. Sva nastojanja Društva izvornog folklora posvećena su tom cilju.