Ivanečki vez i nošnja na Zimskoj školi folklora

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi folklora, koja se održava u Koprivnici od 3. do 12. siječnja, podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog dinarskog područja te se održavaju predavanja  o plesnom pismu, osnovama dječjega folklora, scenskoj primjeni folklora i metodologiji rada s folklornim skupinama. Školu je davne 1963.g. osnovao dr. Ivan Ivančan, a danas ju vodi prof. Andrija Ivančan u suradnji s brojnim folklornim stručnjacima. U ovu školu, namijenjenu obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina, uključilo se preko 100 polaznika, od kojih je njih 40-tak došlo iz inozemstva: SAD-a, Njemačke, Švicarske, Mađarske, Vojvodine, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Jedno od predavanja u sklopu Zimske škole održale su članice Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, koje su prikazale izvorno oblačenje svečane narodne nošnje djevojke i  udane žene Koprivničkog Ivanca.  Ivanečke vezilje izložile su vezene radove s izvornim vezom Koprivničkog Ivanca i održale radionicu umijeća izrade ivanečkog veza, koje ima status kulturnog nematerijalnog dobra RH. Tako su polaznice Zimske škole folklora, a i nekoliko njihovih muških kolega, imali priliku upoznati temeljno pravilo kod izrade ivanečkog veza da se ne koriste gotovi nacrti i okušati se vezenju motiva vurice .

Značaj ovakvih radionica je velik jer omogućavaju da se iz prve ruke upozna jedinstvenost, ljepota i vrijednost ivanečkog veza. Kao što je bogati vez na rukavima plećka i na poculici neodvojivi dio ivanečke narodne nošnje, tako je i do u detalja određen način oblačenja nošnje neizostavna sastavnica njene izvornosti. Kada predstavljaju Podravinu, folklorna društva uglavnom nastupaju u narodnoj nošnji Koprivničkog Ivanca i važno je da ovaj dio našeg nasljeđa i kulturnog identiteta predstavljaju u izvornom obliku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.