Održana izborna Skupština DIF-a

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec održalo je izbornu sjednicu Skupštine DIF-a, na kojoj su izglasane promjene statuta i sukladno njima izabrano vodstvo društva za naredni četverogodišnji mandat. Upravni odbor DIF-a od sada će umjesto jedanaest imati pet članova, koji to postaju po dužnosti kao nositelji funkcija: predsjednice DIF-a za koju je ponovno izabrana Gordana Horvat, potpredsjednice Ane Miotić, tajnice Doroteje Prlok, blagajnika Siniše Bartolovića i evidentičarke Renate Kotur Jakupić.  Funkcija evidentičara je nova jer je DIF u prošlom mandatu značajno obogatio fundus ženskih nošnji otkupom originalnih i rekonstruiranih dijelova pa se javila potreba za osobom koja će biti zadužena za evidentiranje, pohranjivanje, izlaganje, izdavanje i vraćanje pojedinih dijelova nošnje, kao i ostalih predmeta sa svojstvom trajne imovine.

Skupština DIF- prihvatila je podnesena izvješća za prethodnu godinu i donijela planove za daljnji rad, a u raspravi je naglašen i sažetak proteklog mandata, koji je obilovao aktivnostima.  Provedeno je usklađivanje sa Zakonom o udrugama, ostvarena su dva međunarodna gostovanja i brojni domaći nastupi, uključujući i one na renomiranim Đakovačkim vezovima i Zagrebačkoj smotri folklora. Razvijena je međunarodna suradnja s folklornim društvima iz Makedonije, Latvije, Slovačke, Poljske i Mađarske, zahvaljujući i projektu Europa za građane u kojima je DIF partner. Redovno su održavani Ivanečki kresovi i pokrenuta je dječja manifestacija Ivanečke kresnice, pomlađen je tamburaški sastav, obilježeno je 90 godina djelovanja Društva, značajno je povećana zbirka narodnih nošnji, izrađen je priručnik o umijeću izrade ivanečkog veza, izdana poštanska marka s ivanečkim vezom i snimljen je dokumentarni film o ivanečkom vezu. DIF je i partner obilježavanja Dana EU baštine i sudionik Zimskih škola folklora.

Na sjednici je upućena zahvala Općini Koprivnički Ivanec na značajnoj financijskoj podršci, kojoj pridonose i sredstva Ministarstva kulture,  ostvarena kroz natječaje za javne potrebe u kulturi RH na koje se DIF redovno javlja dobrim projektima. Realizirana sredstva iskorištena su za otkup ivanjske narodne nošnje i njegovanje ivanečkog veza, što je obveza DIF-a kao nositelja zaštite kulturnog dobra, te za popravak i nabavku instrumenata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.