Održani 28. Ivanečki kresovi i obilježena 40. godišnjica njihova nastanka

U subotu  27. kolovoza  u Koprivničkom Ivancu održani su tradicionalni 28. Ivanečki kresovi i obilježen jubilej 40 godina od nastanka Kresova. Bila je to prigoda da se prisjetimo početaka najznačajnije manifestacije u Općini i jedne od najstarijih kulturnih priredbi u Županiji. Kako je to gostima ispričao Drago Kenđel, sudionik 1. Ivanečkih kresova, tajnik Društva u ono vrijeme i danas još aktivni folkloraš, DIF je te ’76.g.  sudjelovao na folklornoj smotri u Zagrebu. Tadašnji predsjednik Društva Tomo Vrban „ se zmislil da bi nekaj takvoga mogli napraviti v Ivancu“ i za nepuna dva mjeseca, uz veliki angažman cijeloga mjesta, nastala je manifestacija koje je ubrzo prerasla u dvodnevno događanje s nastupima brojnih društava iz cijele regije; prvog dana u Ivancu, a drugoga na stadionu u Koprivnici.  Uz osjećaj kao da ga od tih prvih Kresova ne dijeli četiri desetljeća njihov pokretač Tomo Vrban otvorio je ovogodišnje jubilarne Kresove.

Nakon mimohoda prvo je na vanjskoj pozornici društvenog doma nastupila brojna dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec.  DIF veliku važnost pridaje prenošenju baštine i folklornih vrijednosti od rane dječje dobi, stoga vjerujemo da se ove godine, kao i prije 40,  stvara nova tradicija jer će  naše Društvo 10. rujna organizirati „male Kresove„  –  1. Ivanečke kresnice  – na kojima će se uz folklorni program održati i natjecanje u dječjim igrama.

Osim malih folkloraša, tamburaša i odrasle skupine DIF-a,  skupina vezilja se na Kresovima predstavila  živopisnom izložbom radova s jedinstvenim izvornim vezom Koprivničkog Ivanca. Umijeće izrade ivanečkog veza ima status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, što s ponosom ističemo. Nakon Željke Marčec, od ove godine skupinu vezilja DIF-a vodi Nedeljka Vrhoci koja je i sama stasala u vezilju u ovoj skupini. Kvalitetnom vezenju i kreativnosti  Nedeljka podučava dosadašnje i nove generacije i dojmljivo osmišljava predstavljanje njihovih unikatnih i izvornih radova na izložbama poput ove održane u Koprivničkom Ivancu. Uz izložene rukotvorine ivanečke vezilje odjevene u nošnje posjetiteljima su prikazale umijeće vezenja za koje nema nacrta i šablona.

Nakon nastupa mališana, u folklornom programu uslijedio je nastup odrasle skupine DIF- a s pjesmama i plesovima Koprivničkog Ivanca i Podravine, splet plesova Slavonije i Baranje u izvedbi KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, koji isto slavi  40-godišnjicu osnutka, nastup KUD-a Salinovec  s pjesama i plesovima salinovečkog kraja i Hrvatskog zagorja.  KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovca predstavio je običaje na blagdan svog zaštitnika sv. Petra apostola, a KUD Kolovrat iz Lekenika  pjesme i plesove posavskog kraja. KUD Seljačka sloga iz Nedelišća pokazao je svoje plesove uz izvorne međimurske pjesme, koje su na listi nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Predstavljene su i dvije crkvene zastave koje su pripadale su Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu.  Njih su 1906.g. ivanečkoj mladeži darovali župljani koji su u to vrijeme,  trbuhom za kruhom, došli u Ameriku i nisu zaboravili rodno mjesto. Kako u crkvi nema mogućnosti za njihovo kvalitetno čuvanje, uz suglasnost župnika Nikole Bukovčana, predane su na brigu i u vlasništvo današnjoj mladeži okupljenoj u Društvu izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Obilježje svakog naroda i najveće kulturno blago svakako su narodne nošnje.  Za bolje poznavanje folklornih ruha gostujućih KUD-ova održan je izbor najljepše nošnje Kresova.  Žensko-muški par iz Jarmine u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavio je slavonsku nošnju, ivanečku nošnju par iz Salinovca pored Ivanca u Varaždinskoj županiji, svoju svečanu narodnu nošnju pokazao je par iz Svetog Petra Orehovca iz Koprivničko-križevačke županije, nošnju posavskog kraja par iz Lekenika u Sisačko-moslavačkoj županiji a međimursku nošnju predstavnici Nedelišća u Međimurskoj županiji. Etnologinja Vesna Peršić Kovač, župan Darko Koren i predsjednica DIF-a Gordana Horvat promatrali su originalnost nošnje, vjernost u rekonstrukciji te poznavanje dijelova i izvornih naziva nošnje. Uz pohvalu kako su sve prikazane nošnje posebne i lijepe, odlučili su da su svoje nošnje najbolje predstavili Ana-Marija i Kristijan iz KUD-a Prigorec.

Na završetku priredbe Franjo Barić izveo je  nekoliko pjesama u spomen na preminulog Josipa Friščića, koji je svojim dugogodišnjim radom dao velik doprinos u očuvanju naše kulturne baštine i djelovanju Društva izvornog folklora.

Bili su ovo još jedni uspješni Ivanečki kresovi na kojima su sklopljena nova folklorna prijateljstva, dogovorene nove suradnje i družilo se uz TS Štimung dugo u noć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.