Osvrt na folklorom i baštinom bogatu 2017.

U godini iza nas Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec ostvarilo je brojna značajna ostvarenja,  od izdavanja poštanske marke s ivanečkim vezom, preko sudjelovanja na prestižnim hrvatskim i međunarodnim smotrama izvornog folklora u Đakovu i Zagrebu pa do prikazanog dokumentarnog filma o izvornom vezu Koprivničkog Ivanca.

Film o ivanečkom vezu sniman je u pretprošle jeseni, a prikazan na HTV-u u prošlogodišnjem listopadu. Ekipa Dokumentarnog programa Hrvatske televizije u suradnji s prof. Vidoslavom Bagurom i članovima Društva predstavila je javnosti aktivnosti i naš velik trud na očuvanju našeg registriranog hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra –  umijeća izrade izvornog veza s narodne nošnje Koprivničkog Ivanca.  Film je dokumentirao kako se pod vodstvom odgajateljice i vezilje DIF-a Nedeljke Vrhoci s  ivanečkim vezom upoznaje već u dječjem vrtiću Ivančica  i kao se uči izrada ivanečkog veza u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec pod vodstvom učiteljice Đurđice Prlok. Uz dio nastupa odrasle folklorne i tamburaške skupine DIF-a predstavljena je radionica izrade ivanečkog veza koju održava  skupina vezilja uz voditeljicu Mariju Martinaga te je prikazano bogato stvaralaštvo i rukotvorine Doroteje Jakupić.

Skupina vezilja DIF-a vrlo je aktivna. Vezilje su sudjelovale na Martinjskom sajmu rukotvorina i domaćih proizvoda koji se održava u sklopu Martinjskih dana općine Virje te u koprivničkom Domoljubu na 23. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji izvornog folklora. Ovu manifestaciju, uz nastupe 20-tak folklornih društava, popratila je izložba ivanečkog veza, a na sastanku voditelja Susreta predstavljena je  narodna nošnja i izvorni vez Koprivničkog Ivanca kao dio našeg kulturnog identiteta.

Jedno od predavanja u sklopu ovogodišnje koprivničke Zimske škole folklora prof. Andrije Ivančana,   na kojoj se preko sto polaznika podučava o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima raznih hrvatskih područja te se održavaju brojna predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada s folklornim skupinama i druga, bilo je prikazivanje  izvornog odijevanja svečane narodne nošnje djevojke i udane žene Koprivničkog Ivanca. Uz to su ivanečke vezilje izložile radove s izvornim vezom i održale radionicu umijeća izrade ivanečkog veza. Polaznice Zimske škole folklora, ali i nekoliko njihovih muških kolega, imali su priliku upoznati temeljno pravilo kod izrade ivanečkog veza da se ne koriste gotovi nacrti i okušati se vezenju motiva vurice . Ivanečki vez predstavljen je također na Drugom hrvatskom ruralnom parlamentu,  održanom  u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj,  LAG-a Međimurski doli i bregi i Ministarstva poljoprivrede RH.

Skupina vezilja Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec izložila je radove s ivanečkim vezom na  tradicionalnoj Picokijadi i pratećem Podrafestu, a naše najmlađe vezilje odjevene  u narodnu nošnju predstavile su posjetiteljima izvorno umijeće izrade ivanečkog veza. Njihov trud i predanost folklornim vrijednostima garancija su očuvanja ovog  vrijednog kulturnog nasljeđa.

Još jedno veliko priznanje ivanečkom vezu je dodijelila je Hrvatska pošta stavljanjem u opticaj marke s  ivanečkim vezom,  kao jedne od četiri redovite poštanske marke RH na temu hrvatske etnografske baštine. Marka s motivom vurice s rukava plećka iz narodne nošnje Koprivničkog Ivanca nosi nominalnu vrijednost od  4,60 kuna. Veličina marke je  29,82 x 35,50 mm, tiskana je u nakladi od  pola milijuna primjeraka.  Svečano predstavljanje ivanečke poštanske marke održano je u sklopu ovogodišnjih Ivanečkih kresova.

Tradicionalni Ivanečki kresovi održani su po 29. puta posljednje subote u kolovozu. Skupina vezilja DIF-a se predstavila se živopisnom izložbom radova s jedinstvenim vezom Koprivničkog Ivanca, a uz izložene rukotvorine vezilje odjevene u nošnje posjetiteljima su prikazale umijeće izvornog vezenja. Nakon predstavljanja poštanske marke održan je nastup domaćina s pjesmama i plesovima Koprivničkog Ivanca, potom je KUD Zavičaj iz Sračinca izveo pjesme i plesove Hrvatskog zagorja. Članovi KUD-a Križevci prikazali nešto malo drugačije, koreografiju Križevačka četvorka uz  šesterostavačku klavirsku skladbu  Antuna pl. Vancaša. KUD Fijolica iz Orehovice izveo je  međimurski splet pjesama i plesova, a gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, iz KUD-a Izvor iz Žabljaka-Usore predstavili su pučke pjesme i plesove usorskih Hrvata.

Obilježje svakog naroda i najveće kulturno blago narodne su nošnje pa je i ovog puta održan izbor najbolje predstavljene nošnje gostujućih KUD-ova: sračinečke narodne nošnje, križevačke gornjogradska krinoline i fraka iz 19. Stoljeća i međimurske narodne nošnje, dok je najdojmljivije nošnju zaručene djevojke i momka iz usorskog kraja prikazao par iz KUD-a Izvor iz BIH.

I naši predstavnici sudjelovali su na reviji izvornih narodnih nošnji s temom svadba moga kraja na Bilogorskim jesenima u Kapeli i predstavili su izvorno svadbeno ruho mladenke i mladenca iz Koprivničkog Ivanca. Prije revije održana je  smotra dječjeg izvornog folklora na kojoj su DIF-ovi mali folkloraši predstavili igre, pjesme i plesove Koprivničkog Ivanca i okolice.  Uspješne nastupe prethodno su imali u Kunovcu krajem prošle godine na Akademiji Advent z malim kunovečkim vatrogascima, na 14. Županijskoj smotri dječjeg folklora Koprivničko-križevačke županije, održanoj u Svetom Ivanu Žabnom i kod kuće, na ivanjsko navečerje.

Najveće uzbuđenje ipak su donijele 2. Ivanečke kresnice. Izuzetno je važno i veseli nas da djeca odrastaju uz folklorne običaje, narodnu nošnju, pjesme, plesove i stare igre, kao što su to nekada radile njihove mame i tate, bake i djedovi, koji su na potomke prenijeli ljubav prema tradiciji.  Zato nastojimo održati ovu prigodu da djeca pokažu što to s puno truda pripremaju i čime se ponose kao najbolji način čuvanja izvornog kulturnog identiteta i ključ za prenošenje baštine kroz naraštaje. Na Kresnicama su nastupile dječje skupine DIF-a Koprivnički Ivanec,  KUD-a  Delovi,  KUD-a Molve, KUD-a Križevci i KUD-a Rudar iz Glogovca. Nakon folklornog programa uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju koci od kocena. Okupljenim klincima ove stare igre bile su ustvari nove igre pa je utrke pratilo živo i glasno bodrenje. O uspjehu naših drugih Kresnica svjedoče brojne riječi pohvale izgovorene i upisane u knjigu utisaka. Sretni zbog pohvala, jedino što još priželjkujemo je više posjetitelja.

Odrasla folklorna skupina DIF-a  sudjelovala je nastupom za Ivanje kao i na sajamskoj priredbi MESAP u Nedelišću te na 19. Županijskoj smotri izvornog folklora Koprivničko-križevačke županije u Kalinovcu, zajedno s još  četrnaest izvornih folklornih društava, koja vrijedno njeguju kulturnu baštinu svog kraja. Prosudbeno povjerenstvo uobičajeno ne uvrštava DIF na listu predstavnika naše županije na državnim smotrama i susretima izvornih skupina, no Društvo je ipak imalo čast na izravan poziv organizacijskog odbora Đakovačkih vezova kao i uz selekciju organizatora Zagrebačke međunarodne smotre sudjelovati u svečanoj povorci odnosno programu ovih dviju prestižnih folklornih manifestacija.

Na završni dan 51. Đakovačkih vezova  članovi Društva izvornog folklora predstavljali su narodnu nošnju, pjesme i plesove s područja Koprivničkog Ivanca i zajedno s još 54 folklorna društva sudjelovali u svečanoj folklornoj povorci đakovačkim ulicama do Katedrale Sv. Petra, gdje su u kratkom predstavljanju pred svečanom ložom odsvirali, otpjevali i otplesali dio svojevrsne ivanečke himne Ivanec je lepo selo . Splet izvornih pjesama i plesova Koprivničkog Ivanca predstavljen je u sklopu Smotre hrvatskog folklora, održane na pozornici u Strossmayerovom perivoju.

Sudjelovanje na 51. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu započelo je misom u Zagrebačkoj katedrali, na koju su članovi gostujućih društava došli u narodnim nošnjama. Potom je u palači Dverce kod gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića održan prijem i podjela priznanja predstavnicima sudionika MSF-a. Na oltar Katedrale i u Uredu zagrebačkog gradonačelnika darovali smo izvorni vez Koprivničkog Ivanca. Sam nastup održan je na gornjogradskoj pozornici ispred Klovićevih dvora, gdje je Društvo izvornog folklora predstavilo oduševljenoj publici je izvorne pjesme i plesove s područja Koprivničkog Ivanca kao i našu jedinstvenu autohtonu narodnu nošnju.

Ivanečki vez bio je tema još jednih Dana europske baštine, koje svake godine provodi Ministarstvo kulture RH.  Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec uključilo se u obilježavanje predavanjem, radionicom i izložbom  Ivanečki vez – priroda na platnu,  na kojima su predstavljeni  motivi ivanečkog veza, njihov izvor u prizorima iz prirodnog i seoskog okruženja, pojašnjeni su načini i oblici izrade, opisani materijali i boje te održavanje i čuvanje vezenih predmeta. Članice skupine vezilja svih generacija, od dječje dobi pa nadalje, prikazale su izvorno vezenje i kako se originalnost svakog vezenog dijela nošnje postiže se drugačijim rasporedom osnovnih ivanečkih motiva: velikih i malih tulipana, ružica, poljskog cvijeća, klasja, lista deteline, vurica, srčeka, frka, vitica i drugih, kao i dodatnim ukrasima i različitim kombiniranjem boja. Tom prigodom posjetitelji, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva kulture, Koprivničko-križevačke županije i Općine Koprivnički Ivanec razgledali su izložbu originalnih i rekonstruiranih vezenih dijelova ivanečke narodne nošnje te ostale ukrasne i upotrebne predmete s ivanečkim vezom.  Vrijednost i jedinstvenost ovog izvornog nasljeđa obvezuje članove DIF-a,  kao baštinike i nositelje zaštite tog kulturnog dobra, na čuvanje izvornosti i kvalitete vezenja i sprečavanje svakog iskrivljavanja, čemu su u potpunosti posvećeni.

Ovogodišnjih važnih aktivnosti našeg društva ima pregršt, a ni naredna godina neće biti drugačija. Očekuje nas velika obljetnica – 90 godina Društva i jubilarni 30. Ivanečki kresovi koji će se za razliku od svih dosadašnjih godina održati uoči Ivanja, 16. lipnja 2018.g. stoga pozivamo sve osobe zainteresirane za izvorne pjesme, plesove, melodije, običaje i vez da nam se pridruže, bilo kao aktivni članovi, bilo kao posjetitelji manifestacija, izložbi, predavanja i događanja koja naši vrijedni članovi organiziraju uz puno nesebičnog truda i s mnogo ljubavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.