Predavanje o ivanečkom vezu u sklopu Dana europske baštine 2017.

U nedjelju 15. listopada u Koprivničkom Ivancu, u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana europske baštine, koje provodi Ministarstvo kulture, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec održalo je predavanje, radionicu i izložbu  Ivanečki vez – priroda na platnu na kojima su predstavljeni  motivi ivanečkog veza, njihov izvor u prizorima iz prirodnog i seoskog okruženja, pojašnjeni su načini i oblici izrade, opisani materijali i boje te održavanje i čuvanje vezenih predmeta.

Članice skupine vezilja svih generacija, već od dječje dobi pa nadalje,  prikazale su izvorno vezenje i osnovno pravilo da se kod izrade ivanečkog veza  ne koriste gotovi nacrti i sheme već se originalnost vezenog dijela nošnje postiže se drugačijim rasporedom osnovnih ivanečkih motiva: velikih i malih tulipana, ružica, poljskog cvijeća, klasja, lista deteline, vurica, srčeka, frka, vitica i drugih, kao i dodatnim ukrasima i različitim kombiniranjem boja.

Tom prigodom posjetitelji su mogli razgledati i izložbu originalnih i rekonstruiranih vezenih dijelova narodne nošnje Koprivničkog Ivanca te ostale ukrasne i upotrebne predmete s ivanečkim vezom.

Predavanju su prisustvovali još i predstavnica Ministarstva kulture dr.sc. Mirela Hrovatin, predstavnica Koprivničko-križevačke županije Vesna Peršić Kovač te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Također u sklopu Dana europske kulturne baštine, 28. rujna  u Zagrebu Hrvatski sabor kulture u suradnji s etnologinjom i kulturnom antropologinjom dr.sc. Mirelom Hrovatin organizirao je interaktivno izlaganje na temu Suvremenost i reinterpretacija tradicije – tko smije mijenjati baštinu  i otvorenje izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine. Na izlaganju su, među ostalima,  sudjelovale i predstavnice DIF-a Koprivnički Ivanec Gordana Horvat i Renata Kotur Jakupić.

Umijeće izrade ivanečkog veza upisano je u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a vrijednost i jedinstvenost ovog izvornog nasljeđa obvezuje članove DIF-a,  kao baštinike i nositelje zaštite tog kulturnog dobra, na čuvanje izvornosti i kvalitete vezenja i sprečavanje svakog iskrivljavanja.  Tome ovakva predavanja  daju značajan doprinos.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.