Prezentacija ivanečkog veza u Salzburgu u Austriji

Na poziv Universität-a Mozarteum iz Salzburga, članovi Drtuštva izvornog folklora su 06. prosinca ove godine na salzburškom Fakultetu za umjetnički dizajn i izražavanje tekstilom, studentima i profesorima održali stručno predavanje o ivanečkoj narodnoj nošnji i vezu kojim je izvezena.

Predavanje je bilo popraćeno informatiziranom prezentacijom o povijesnim vrijednostima kulturno-folklorne baštine Koprivničkog Ivanca. Nakon teorijskog dijela s nazočnima je održana i radionica vezenja na kojoj je pokazan tek mali djelić umijeća izrade ivanečkog veza. Budući da su nazočni bili izuzetno zainteresirani i oduševljeni izgledom narodnih nošnji te da su svjesni činjenice kako je to bogatstvo odraz identiteta jednog naroda, čestitali su prezentatorima na volji i bezgraničnom entuzijazmu kojeg ulažu u očuvanje svoje povijesti. Podržavaju činjenicu da se takvi povijesni izvori moraju zaštititi od zlouporabe.

07. i 08. prosinca u austrijskom mjestu Seekirchenu članovi DIF-a su bili sudionici izložbe «Vielfalt-der Markt; Winter Edition- Design, Handwerk, Musik & Kulinarisches» koja je okupila umjetnike iz različitih domena umjetnosti. Dominacija različitosti s poveznicom prošlosti i sadašnjosti bila je i više nego izražena.

Narodno ruho Koprivničkog Ivanca još jednom je, zahvaljujući marljivim čuvarima, opravdalo svoje zasluženo mjesto na ljestvici autohtonosti i tradicije.