Radionica Izvorni vez i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca

U sklopu neprekidnog truda u njegovanju, čuvanju u predstavljanju članovima i javnosti jedinstvenog folklornog nasljeđa župe Koprivničkog Ivanca Društvo izvornog folklora održalo je u nedjelju 2. listopada Radionicu Izvorna narodna nošnja i vez Koprivničkog Ivanca. S obzirom da umijeće izrade ivanečkog veza ima status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, DIF Koprivnički Ivanec se u suradnji s Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ovom Radionicom uključio i u obilježavanje ovogodišnjih Dana europske baštine u Hrvatskoj.

Na Radionici su predavačice Nedeljka Vrhoci, voditeljica skupine vezilja DIF-a i Gordana Horvat, predsjednica DIF-a upoznale pedesetak sudionika okupljenih u prostoru osnovne škole sa svim dijelovima radne i svečane ženske i muške izvorne narodne nošnje Koprivničkog Ivanca. Opisane su prilike u kojima su se pojedini oblici nošnje koristili i prikazan je izvoran način odijevanja nošnje, uz ukazivanje na pogreške primijećene kod nekih folklornih društava i pojedinaca koji nastupaju u ovoj nošnji. Govorilo se i o ivanečkom vezu kao glavnom obilježju nošnje i načinu njegove izrade. Skupina vezilja DIF-a predstavila je svoje radove i prikazala umijeće izrade ivanečkog veza. Među njima poseban značaj imaju male vezilje čija je želja za učenjem izrade ivanečkog veza garancija da će se ovo umijeće ostaviti u nasljeđe i nadolazećim generacijama.

U Radionici su uz članove DIF-a i zainteresirane mještane Općine Koprivnički Ivanec bile prisutne gospođe Zrinka Studen iz mjerodavnog Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Vesna Peršić Kovač, viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije te Nada Šešić i Zrinka Roksandić, predsjednica i tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga KKŽ. Tom prigodom ove poznavateljice ivanečke baštine uputile su pohvale DIF-u za održanu Radionicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.