U Kapeli na Bilogorskim jesenima

Jesen je pokucala na vrata i donijela nam prve kiše, što naše folklorašiće nije obeshrabrilo da se 15. listopada u Kapeli predstave na manifestaciji  VIII. Bilogorske jeseni, koje organizira KUD Bilogora Kapela iz Kapele. Manifestacija je uz domaćine okupila još tri folklorna društva koja su se predstavila svojim scenskim prikazima  i 11 predstavnika društava koji su predstavili bogatstvo svojih narodnih nošnji. Uvježbane nožice KUD-a Bilogora Kapela, KUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca, KUD-a Graničar Lužani i DIF-a Koprivnički Ivanec  prikazale su tradicionalne pjesme, plesove i igre Bilogore, Podravine i Slavonije.

Naša dječja skupina uz pratnju tamburaša predstavila se spletom Postajali svi dečki i sve cure oko kola i pritom prikazali igru Lanac probijanac iz koje je Vili izašao kao pobjednik, a njegov brat Noa morao se potruditi naći ‘prstenca’ u igri Moj prstenac, zatim pjesme i plesove Igraj kolo, Grizlicu,  pri čemu su Melani i Vili bili nagrađeni posebnim pljeskom za svoju izvedbu, Postajale cure oko kola i brojalicu Nitko nije kriv kojom je Katarina veselo završila igru. Za svoj nastup bili su nagrađeni velikim pljeskom.

Osim u plesnom dijelu DIF Koprivnički Ivanec predstavio se i u jedinstvenoj reviji narodnih nošnji ‘majka i dijete’ u kojoj je sudjelovalo 12 društava. Revija nije bila natjecateljskog karaktera. Naše Društvo predstavljali su Andreja Lesar i sin Patrik i bili su ispraćeni gromoglasnim pljeskom i velikim ponosom i podrškom malih plesača.

Ova tradicionalna manifestacija namijenjena najmlađim čuvarima narodne baštine omogućila je malim folklorašima da prikažu tradicionalne pjesme i plesove te da s ponosom sa svojim majkama nose i predstave narodnu nošnju.

Bio je to prekrasan kišni dan ispunjen pjesmom, plesom, igrom, nezaboravnim druženjem i novim lijepim iskustvom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.