Povijest

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Društvo je osnovano daleke 1928. g. pod nazivom Seljačka sloga nakon što je nekolicina mještana u kolovozu te godine došla u Zagreb u svečanim narodnim nošnjama, kako bi odali počast preminulom Stjepanu Radiću.

Zbog naglaska na čuvanje izvornosti narodne nošnje, pjesama, plesova i običaja naše Župe, koju čine mjesta Koprivnički Ivanec, Kunovec, Botinovec, Goričko i Pustakovec, društvo mijenja ime u Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec. Od 1976.g. organizira tradicionalnu manifestaciju Ivanečki kresovi.
Poslije desetogodišnje stanke i nakon osamostaljenja Republike Hrvatske  DIF-a Koprivnički Ivanec ponovno se aktivira 1998.g. i od tada djeluje neprekidno kroz odraslu i dječju folklornu skupinu te tamburašku skupinu, a njima se kasnije pridružuje i skupina vezilja.
Naše najpoznatije i najznačajnije nasljeđe je izvorna, živopisna i jedinstvenim vezom bogata narodna nošnja u kojoj se posebno ističe svečano ruho udanih žena.  Ministarstvo kulture RH 2011.g. dodijelilo je umijeću izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca status nematerijalnog kulturnog dobra, na što smo izuzetno ponosni.