Prve Ivanečke kresnice

Prošle subote 10. rujna u Koprivničkom Ivancu Društvo izvornog folklora održalo je svoju prvu dječju folklornu smotru –  1. Ivanečke kresnice.  Priredba je započela mimohodom dječjih  skupina od osnovne škole do društvenog doma, u kojem je potom održan folklorni program. Pri otvaranju priredbe  predsjednica DIF-a Gordana Horvat malim je folklorašima poručila:

–      Vrlo nam je važno i veseli nas da odrastate zajedno s folklornim običajima, s narodnim nošnjama, pjesmama, plesovima i starim igrama, kao što su to nekada radile  vaše mame i tate, bake i djedovi…   Oni su prije 40 godina započeli tradiciju Ivanečkih kresova, a mi sada s vašom generacijom započinjemo novu tradiciju Ivanečkih kresnica  na kojima ćemo predstavljati što ste naučili i koliko volite svoju baštinu. 

Prvo društvo koje se ponosnim roditeljima, rodbini, prijateljima i posjetiteljima predstavilo igrama, pjesmama i plesovima Koprivničkog Ivanca i Podravine bili su domaćini  – dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec. Skupina ima oko petnaest članova mješovite dobi i  nastupa na županijskim dječjim smotrama, na Ivanjsko predvečerje u povodu Dana Općine i redovno otvara folklorni program na Ivanečkim kresovima.

Brojna skupina  KUD-a Zrin nastupila je s dječjim pjesmama, plesovima, igrama i rugalicama iz legradskog kraja.  Mali Legrađani bilježe brojne nastupe, od Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova do državnih dječjih smotri.

Mlađa i srednja dječja sekcija KUD-a Anka Ošpuh iz Ludbrega, inače domaćina Dječjih susreta folklora u Centru svijeta, zajednički je predstavila podravske pjesme, plesove i igre „Šiblike, šiblike“. S njima je nastupila i njihova najmlađa članica koja ima samo dvije i pol godine.

Starija dječja skupina Golubeki  KUD-a Golubovec prikazala je pobjedničku koreografiju s državnog natjecanja s pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja  „Jas pak nekaj mam“.

Svoj prvi nastup izvan lokalne zajednice imala je  Folklorna skupina OŠ Andrije Palmovića Rasinja – Područne škole Veliki Poganac, koji su se predstavili spletom međimurskih pjesama i plesova.

Nakon folklornog programa uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama: utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju „koci od kocena“.  Iako stare, mnogima su to bile nove igre pa je utrke pratilo živo i glasno bodrenje. Najbrže je u vreći odskakala  Katarina Poldrugač iz DIF-a Koprivnički Ivanec, s kolutom je najbolje upravljao Dino Matišić iz KUD-a Golubovec, a najvještiji par u slaganju kocena  bili su sestra i brat Tara i Roko Kolaš iz KUD-a Zrin Legrad.  Pobjednicima je nagrade donio i uručio Podravkin medvjed Lino, koji je uveseljavao mališane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.